Pro Puu -yhdistys koordinoi vuodesta 2008 alkaen vuoteen 2015 tätä laajaa ympäristötaiteen näyttelykokonaisuutta eteläisen Vesijärven ranta-alueille. Vuosittain uusiutuvan näyttelyn tavoiteena oli sijoittaa tutkielman luontoisia töitä herkkään rantamaisemaan, ympäristö ja luonto huomioiden. Töiden toteuttajiksi kutsuttiin vuosittain arkkitehtuurin, muotoilualojen ja taiteen ammattilaisia ja opiskelijoita.
Kesällä 2008 avattu näyttely koostui kahdestatoista teoksesta. Suunnittelijat, työryhmät ja yhteistyöyritykset antoivat panoksensa suurelta osaltaan ilman mitään korvausta. Se olikin alkuperäinen tarkoitus, jotta näyttelyn tulevaisuus ja sen vuosittainen uusiutuvuus voitiin taata.
Toimintakonsepti, jossa yhdistetään taiteilija/muotoilija jonkin yrityksen ja aiheeseen soveltuvaan työryhmään esim. eri oppilaitosten kanssa, on osoittautui hyväksi tavaksi toimia. Näin kaikkien osallisten panostus pysyi kohtuullisena suhteessa näyttävään lopputulokseen.
Vuosittain Vesijärven Rantagalleria kokonaisuus muodostui 10-14 itsenäisestä teoksesta. Näyttelyä saattoi katsella sekä Vesijärven rannoilla kulkien että järveltäpäin.
Vesijärven Rantagalleriassa mukana olleet teokset 2008 – 2015:
Vesijärveläisiä
Lahtelaisuuden parhaisiin piirteisiin kuuluu Vesijärven maisema. Jean Sibelius, Juhani Aho ja erityisesti taidemaalari Väinö Hämäläinen voidaan lukea vesijärveläisiksi taiteilijoiksi. Hämäläinen seurasi lankonsa Pekka Halosen esimerkkiä ja rakennutti oman ateljeehuvilansa. Vesijärven Oinassaaresta tuli Hämäläisen Halosenniemi, maisema joka kertautuu hänen maalauksissaan.
Lahden taiteilijaseura järjesti ensimmäiset ympäristötaiteen näyttelyt Mukkulan kartanossa vuosina 1968–1972. Talli ja puisto -näyttelyissä taide haluttiin tuoda sinne, missä ihmiset liikkuivat ja viettivät vapaa-aikaansa. Vuoden 1970 taiteilijaseuran kesänäyttelyn teemana oli ”Kokeileva ihminen”. Taiteilijat käsittelivät työssään taiteen ja luonnon suhdetta, osa teoksista rakennettiin näyttelyn aikana.
Pro Puu yhdistyksen kokoamalla Vesijärven Rantagallerialla on vahvat taiteelliset juuret suomalaisessa järvimaisemassa. Rantagalleriasta avautuu väylä Taidemajakkaan – Hämeen ja Keski-Suomen taidetoimikuntien aloittamaan ympäristötaiteen ketjuun Vesijärveltä Päijännettä pitkin Jyväsjärvelle.
Rantagallerian vaihteleva luonne paljastuu teos teokselta katsojalle samalla kun Vesijärven pinta heijastaa ajatuksia ja tunteita, joita maisemaan taiten sijoitetut ympäristötaideteokset kesä toisena jälkeen tulevat herättämään.
Heini Moisio
toimittaja, VTM
vesijärveläinen