Kohteet

Puu kulttuurissa ry perusti kansainvälinen Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon vuonna 1999. Palkinto myönnettiin rakennustaiteellisista ansioista henkilölle tai ryhmälle, joka oli töissään osoittanut puumateriaalin etevää ja luovaa käyttöä. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena oli edistää ja vaalia kulttuuriperintöä, jossa luonto on läsnä.

Lahden Puuarkkitehtuuripuisto rakentuu Lahden Sibeliustalon ympäristöön. Puisto koostuu Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajien suunnittelemista rakennuksista tai rakennelmista.

 

Toteutuneet kohteet:

Valotaidekatos 2005

Ensimmäisenä kohteena puuarkkitehtuuripuistoon valmistui Kengo Kuman valotaidekatos, joka toimii myös taksikatoksena Sibeliustalon kävijöille.

Sälerakenteinen taksikatos palvelee Sibeliustalon kävijöitä. Pohjoinen valo siivilöityy kapeiden puusäleiden läpi ja valot ja varjot vaihtelevat vuorokauden aikojen mukaan. Teoksen öiset valot kuvaavat revontulia.

Teoksen rakensivat koulutuskeskus Salpauksen oppilaat. Lue lisää

 

Puuspiraali 2006

Richard Lesplastrierilta pyydettiin arkkitehtuuriteosta Ankkurikadun ja Niemenkadun kiertoliittymään ja hän paneutui huolellisesti taideteoksen suunnitteluun paikan päällä kesällä 2005. Ratapölkkymäiset puut muistuttavat alueen rautatiestä, siellä sijainneesta sahasta, lautataapeleista ja puuvarastoista. Tukevat hirret liittävät teoksen alueen historiaan, lautataapeleihin, mutta myös suomalaiseen hirsirakennusperinteeseen.

Teoksen puu- ja metalliosat on koottu koulutuskeskus Salpauksessa. Lue lisää

Piano-paviljonki 2008

Ensimmäiseltä Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajalta, Renzo Pianolta tilattiin kioski-kahvilan suunnittelutyö. Hän ei kuitenkaan voinut ottaa tehtävää vastaan täyden työkalenterinsa vuoksi, jolloin Ruotsalainen arkkitehti Gert Wingårdh suunnitteli Renzo Pianon kunniaksi piano-paviljongin, joka korostaa Vesijärven ja sataman merkitystä lahdelle. Paviljonki on kuin laiva, joka lasketaan vesille.

Rakennus on kevyt ja valoisa: veden äänet, värit ja välke ovat olennainen osa arkkitehtuuria. Lue lisää

Pukeutumiskatos 2013

Lahden Ankkurin uimarantaan on valmistunut itävaltalaisen arkkitehdin Hermann Kaufmannin suunnittelema pukeutumiskatos. Rakennus kaartuu spiraalimaisesti eri suuntiin. Sen katolla hehkuvista aurinkopaneeleista saadaan liiketunnistimella syttyvää valoa vessaan ja pukuhuoneiden puolelle. Pukusuoja on auki kesäisin uimakautena.

Rakennuksen puurakenteet koottiin koulutuskeskus Salpauksessa. Lue lisää

 

Levähdyspaikka 2017

José Cruz Ovalle luonnosteli Vesijärven ratapenkan laiturin edustalle levähdyspaikkana toimivan teoksen. Levähdyspaikka rakentuu avoimesta kuutiosta, joka yhdistää veistoksellisen muodon puun kauneuteen.

Teoksen osien valmistus ja pystytys tapahtui yhteistyössä LAMK:n puutekniikan opiskelijoiden, koulutuskeskus Salpauksen sekä paikallisen viherrakennusyrittäjän kanssa. Lue lisää

Puupaviljonki 2018

Erkko Aartin suunnitteleman puupviljonki muodostaa 17 metriä pitkän verhomaisesti aaltoilevan puurakenteen. Kattopalkkien väleistä siivilöityvä valo ja rakenteen heittämät varjot luovat viuhkamaiseen puupintaan lukemattomia tanssivia kuvioita, jotka muuntuvat valaistusomi-aisuuksien mukaan. Paviljonki muodostaa näkyvän saapumisportin kartanopuiston arvokkaaseen puistomiljööseen.

Paviljongin rakensi Ebonia Design / Markku Tonttila, Ville Tonttila ja Väinö Vuotila. Lue lisää