Pro Puu -yhdistys järjestää syys-lokakuuksi 2023 näyttelyn, johon kutsutaan mukaan muotoilu- ja puusepän alan opiskelijoita tai vastikään valmistuneita ammattilaisia. Mukaan näyttelyyn ilmoitettava tuote voi olla valmistunut jo aiemmin opiskeluaikana tai juuri vastikään syntynyt.
Tarkoituksena on esitellä raikkaita ideoita ja kalusteita, alan opiskelijoita ja nuoria suunnittelijoita, jotka hyödyntävät ja käyttävät tuotteissaan sekä kotimaista puuta tai puujalosteita ja mahdollisesti kierrätys- ja hukkamateriaaleja erilaisista sivuvirroista.
Esille pyritään saamaan laaja kattaus rohkeita, innovatiivisia tekijöitä ja tuotteita. Tavoitteena on parantaa kotimaisen puun tunnettuutta ja edistää sen käyttöä. Tuote voi olla uniikki tai sarjatuotteeksi sopiva, kaikkea korun ja kalusteen väliltä.
Mukana näyttelyssä:
Demetrio Collazos, Sisustusarkkitehtuuri & kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
ROCKING SADDLES
Materiaalina koivuvaneri ja pintakäsittely vaha
“Taking the ergonomics development in the bicycle saddles and combining it with a rocking movement, engages a posture where the spine is straight and the lower back muscles are tensioned, causing a healthier sitting.”
COAT RACK
Materiaalina mänty ja pintakäsittely vaha
“Coat rack made out of bent laminated wood with attached metal hangers.”
ELECTRICAL CORD STAND
Materiaalina koivu, koivuvaneri ja pintakäsittely vaha
“ This Project present the challenge to rethink how we use the electric cord and how to integrate it to the home aesthetics. Additionally I learn how to explore and build different shapes from pressed laminated wood.”
Aleksi Juolahti, Puuartesaani, Luksia
TOKKO KENKÄHYLLYT
Materiaalina kotimainen massiivikoivu, pintakäsittelynä öljyvaha
“Hyllyt olen suunnitellut ja valmistanut itse suomalaisesta koivusta osana tutkintoani”
Juuli Karlsson, Sisustusarkkitehtuuri & kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
KIILA
Materiaalina koivu ja se on pintakäsittelemätön
“Kiila-penkki on opintojen toisen vuoden kurssityö, jonka aihe käsitteli rakennetta ja materiaalia. Puun työstäminen itsessään oli minulle inspiroivaa ja materiaaliksi valitsin koivun. Se poh-jautuu perinteisiin, luonnonläheisyyteen ja on myös ekologinen.”
Joona Karvonen, Pakkaus- ja brändimuotoilu , Muotoiluinstituutti LAB
BIRRO
Materiaalina koivuvaneri ja pintakäsittely valkoinen maali
“ Valaisin koostuu 96:sta pitkästä ja 64:stä lyhyestä vanerisäleestä, jotka kiinnitetään niille tarkoitettuihin kehikkoihin. Lyhyemmät, sisäpuolelle tulevat säleet taittavat valoa niin, että valo ei häikäise suoraan katsojaa.”
Riina Kokkonen, Sisustusarkkitehtuuri & kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
KÄÄNNE
Materiaalina koivu ja pintakäsittely puuvaha.
“ Suunnittelin selkeälinjaisen penkin yksityiskohdilla, jotka tulevat esiin jalkojen rakenteessa ja liitoksissa. Käytin työssäni pelkästään puuta ja pyrin tekemään liitokset niin, että se on mah-dollista.”
Tapio Koivu, Puualan käsityöntekijä, Omnia
EHTOOLLISMALJA JA -LAUTANEN
Materiaalina visakoivu ja pintakäsittelynä mehiläisvaha
“Puuta on käytetty ehtoollisvälineiden materiaalina ja tietyssä mielessä tämä on paluuta vanhaan ja hyväksi havaittuun materiaaliin, joka on tullut muiden, kalliimpien ja arvokkaampana pidettyjen materiaalien syrjäyttämäksi.”
Alisya Miettinen, Lahden valaisin
JOULU Z ja KESÄ K
Materiaalina koivu, CWP CSG
“Valaisimet sopivat kaikkiin koteihin ja sisätiloihin. Ne on valmistettu tarkkuudella, ja siinä on moderni viimeistely. Yksilöllisesti valmistettu lampunvarjostin erottuu muista riippuvalaisimista.”
Santtu Nikander, Biotuotemuotoilu, XAMK
CHOKING STOOL
Kierrätetyt rullalaudat, koivu ja koivuvaneri Pintakäsittely öljyvaha, maali
“Käsin sorvattu jakkara, jonka pehmeät muodot kiristyy tiukan vanteen välissä. Yhtä se muistuttaa tiimalasista ja toista kuumailmapalloista. Mitä sinä näet?”
Mikko Pinola, Sisustusarkkitehtuuri & kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
KIRPPU
Materiaalina koivu ja koivuvaneri ja pintakäsittely vesipetsi, puolihimmeäkalustelakka ja kalustemaali
“ Pinottavan pikkutuoli ”
Suvi Vihersalo, Sisustusarkkitehtuuri & kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
NARU-VALAISIN
Materiaalina koivuvaneri, tammiviilu, kirjansidonta kangas – puuvilla
“ Naru on koottava, tammiviilusta valmistettu valaisin. Tavoitteena oli suunnitella ajaton ja kestävä valaisin. Inspiraatio on lähtöisin japanilaisesta arkkitehtuurista ja arvostuksesta käsi-työperinnettä kohtaan”
Tuomas Vilpakka, Teollinen muotoilu, Muotoiluinstituutti LAB
UURNA
parkettiteollisuuden ylijäämää/2-laatu pintakäsittely öljy, vaha tai vesiliukoinen lakka
“ Ajatuksena on hyödyntää mm. parkettiteollisuuden ylijäämää. Näin saadaan hukkamateriaalin jalostusarvoa nostettua. Uurnan kansien variaatioilla luotaisiin yksilöllisyyttä ja samalla tässä mahdollisuus käyttää valmistajan eri puulajeista jäävää hukkaa.”
Kaisu Ylikulju, Hienopuuseppä, Ikaalisten käsi-ja taideteollisuusoppilaitos
JUURET
Materiaalina tammi ja puuvaha (väritön/noki), mustassa spriipetsi
“Baarijakkara kuvastaa ikään kuin takajalat olisivat juuret, jotka kannattelevatvahvoina ja ryhdikkäästi. Myöskin juuret eli takajalat toimivat vahvana, kannattelevana koukkuna esim. laukulle ja yläosasta on helppo tarttua kuin kahvasta tuolia siirtäessä.”
SOINTU
Materiaalina mänty ja tammi Pintakäsittely puuvaha, musta- ja sininen petsi
“Sointu on kuin graafinen taideteos. Se toimii naulakkona vaikkapa takeille tai laukulle ja yksinään se on kauniin linjakas taideteos.”
Näyttelyn mahdollistaa
Otto A. Malm lahjoitusrahasto