Puuspiraali, Richard Leplastrier, 2006

Richard Leplastrier ja Puuspiraali

Vuoden 2004 Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto myönnettiin australialaiselle Richard Leplastrierille (s.1939). Leplastrier otti palkinnon vastaan 16. kesäkuuta 2004 Lahden Sibeliustalolla Spirit of Nature -palkintogaalassa, joka järjestettiin osana World Conference on Timber Engineering -kongressia. Palkintogaalassa esiintyi Sinfonia Lahti kapellimestari Osmo Vänskän johdolla.

Myöntäessään palkinnon Richard Leplastrierille jury haluaa korostaa hänen arkkitehtuuriinsa heijastuvaa nöyrää ja vilpitöntä suhtautumista elämään. Palkinnonsaaja uskoo hienostuneisiin mutta yksinkertaisiin ratkaisuihin. Hänen arkkitehtuurinsa antaa tapahtumille tilaa ja luonnolle mahdollisuuden astua sisään. Tilat ovat harmonisia ja luontevia. Hän pyrkii arkkitehtuurissaan ymmärtämään, kunnioittamaan ja vaalimaan samalla tavalla niin ihmisiä, ympäristöä kuin materiaalejakin. Jatkuvuus, seesteisyys, läpinäkyvyys, kunnioitus, itseluottamus sekä perusrauhallisuus ovat piirteitä, jotka luonnehtivat Leplastrierin rakennuksia ja tekevät niistä loistavaa arkkitehtuuria.

Richard Leplastrier Projects  /  Richard LePlastrier Architect

Lesplastrierilta pyydettiin arkkitehtuuriteosta Ankkurikadun ja Niemenkadun kiertoliittymään ja hän paneutui huolellisesti taideteoksen suunnitteluun paikan päällä kesällä 2005.

Leplastrier inspiroitui veistoksen paikasta. Kiertoliittymä sijaitsee jyrkästi kohoavan rinteen juurella, josta toiselle puolelle avautuu näkymä aina Salpausselän hyppyrimäelle saakka. Maastonmuodot vaativat teokselta ulottuvuutta. Myös paikan historia kiehtoi arkkitehtia. Ratapölkkymäiset puut muistuttavat alueen rautatiestä, siellä sijainneesta sahasta, lautataapeleista ja puuvarastoista.

Alun perin Leplastrierin ajatuksena oli käyttää teokseen kierrätysmateriaalia, vanhoja ratapölkkyjä ja kivilouhokselta hylättyjä kivipaasia. Vanhojen ratapölkkyjen uudelleen käyttö on kuitenkin kiellettyä niiden sisältämien kyllästysaineiden vuoksi ja valitut ja maalilla merkityt kivipaadetkin päätyivät vahingossa murskaamoon.

Spiraali koostuu neljästä kivipaadesta ja niiden päälle pystytetystä kierteisestä puuristikosta. Kiviosan korkeus on 3 m ja puuosan 9 m eli yhteensä 12 m. Spiraalin sisäosaa vahvistavat teräsprofiilit, jotka on upotettu pohjan teräsbetonilaattaan.

Teoksen puu- ja metalliosat on koottu koulutuskeskus Salpauksessa.

Puuspiraali kivipaadesta ja niiden päälle pystytetystä kierteisestä puuristikosta. Tukevat, lomittain ladotut hirret liittävät teoksen alueen historiaan, lautataapeleihin, mutta myös yleisemmin suomalaiseen hirsirakennusperinteeseen.

Richard Leplastrier 2004

Richard Leplastrier on australialainen arkkitehti, joka on tunnettu askeettisen harkitusta ja syvästi osaavasta puunkäytöstä. Leplastrier antaa tapahtumille ja luonnolle tilaa. Hän pyrkii arkki-tehtuurissaan ymmärtämään ja kunnioittamaan niin ihmisiä, ympäristöä kuin materiaaleja.

Lue lisää

Richard LePlastrier Architect