Perinteiset puuliitokset ovat erilaisia tukiloveuksia, liitosloveuksia tai tapituksia, joiden käyttö perustuu puristusvoimien ja loveuksien yhteisvaikutukseen. Käytettävien liitosten tehtävänä on pitää liitettävät osat paikoillaan puristusvoimien siirtyessä kosketuksella suoraan pinnalta toiselle.
Sinkkaliitokset
Sinkkaliitos on lujin nurkissa käytettäväksi soveltuvista liitostyypeistä. Sitä käytetään perinteisesti erilaisten runkorakenteiden ja vetolaatikoiden kehyksien valmistuksessa. Tarkasti mitoitettuna ja valmistettuna siitä saa näyttävän kalusteen yksityiskohdan. Se kestää myös erittäin hyvin mekaanista rasitusta ja kosteusvaihtelua.
Puolipeittosinkka, Kirvesmiehensinkka, Huullossinkka, Puusepänsinkka, Koristesinkka, Salasinkka, Vinosinkka, Avosinkka
Lovi- ja tappiliitokset
Lovi- ja tappiliitosten käyttö on lujin ratkaisu saada kahden kohtisuoraan toisiaan vasten tulevat kappaleet yhdistetyksi. Sen lujuuteen vaikuttavat tapin pituus, liimapinnan laatu ja puun omat lujuusominaisuudet. Lisälujuuden saamiseksi liitos voidaan lukita sivulta pyörötapein.
Kiilatappiliitos, Yksiloviliitos, Kahden tapin liitos, Kolmen tapin liitos, Vino tappiliitos, Kaideliitos, Poratappiliitos, Pyörötappiliitos, Peittoloviliitos, Ristitappiliitos, Jiiritappiliitos, Kolmen jiirin liitos
Uraliitokset
Yksinkertainen uraliitos on varsin käyttökelpoinen levyrakenteisissa rungoissa ja hyllyissä.
Se kestää hyvin alaspäin suuntautuvaa rasitusta, mutta kestää heikommin poikkisuuntaista vetoa ja vääntöä. Nurkkahuullokset antavat liitoksille tehokasta liimapintaa ja asemoivat hyvin liitoskappaleet toisiinsa. Pyrstöuraliitos on ylivertainen rakenne kestämään poikittaissuuntaistakin rasitusta ilman liimaa.
Lukkojiiriliitos, Nurkkauraliitos, Peilikehäliitos, Ponttiliitos, Uraliitos, Uurreliitos
Kampaliitos
Suuren liimapinta-alansa johdosta kampaliitos on erittäin kestävä. Erityisen hyvin se soveltuu pöytälaatikoiden ja runkoseinämien kokoamiseen. Tiheäjakoista koneistettua kampaliitosta käytetään myös puun pituussuuntaisena jatkoliitoksena.
Kampaliitos, Sormiliitos, Sormijatkoliitos
Lapaliitokset
Lapaliitoksia käytetään yleisesti erilaisissa kehysrakenteissa. Ne ovat kahden kappaleen väliin tehtäviä yksinkertaisia liitoksia, jotka eivät kestävyydeltään ole ura-, tappi-, pyrstö-, tai sinkkaliitoksien vertaisia.
Ristilapaliitos, Hakaliitos, Kulmahakaliitos, Nurkkahakaliitos,Urahakaliitos, Vinohakaliitos, Pyrstöhakaliitos