Pro Puu -galleriassa 4.-29.10.2021

Metsästä tuotteeksi

Biotuotemuotoilun tammikuussa 2020 aloittanut opiskelijaryhmä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta järjestää opintoihin kuuluvan Metsästä tuotteeksi – opintokokonaisuuden aikana tehtyjen töiden näyttelyn.

Kurssin suunnittelutehtävänä on ollut tuotekonseptin luominen, joka pohjautuu kotimaiseen puumateriaaliin ja saanut innoituksensa metsästä.

Biotuotemuotoilu on Suomessa ainutlaatuinen uusiutuviin materiaaleihin ja kestävään muotoiluun erikoistuva koulutuslinja. Lahdessa järjestettävä näyttely tuo esille Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua ja Kouvolan kampusta ainoana uniikin biotuotemuotoilulinjan järjestäjänä.

Verkostoitumisen ja näkevyyden lisäksi opintojaksolla suunnitellut tuotteet esittävät uusia mahdollisuuksia hyödyntää puu- ja puupohjaisia materiaaleja.


ADA AALTO
Samasta puusta– korvakorut ja magneetit, 2021
35 x 45mm, 70 x 100mm, Koivuvaneri
Korvakoruissa ja magneeteissa seikkailevat kaunokaiset tuovat esiin, kuinka monenlaisia, upeita kehoja meillä on. Loppujen lopuksi olemme jokainen samasta puusta, eri tavalla veistettyjä ihmisiä


ERIKA SALO
Iisakki- saunajakkara, 2021
500 x 600 x 800mm, Tervaleppä
Tuotteen suunnittelussa tavoitteena oli valmistaa monikäyttöinen kaluste, joka soveltuu saunan lisäksi esimerkiksi keittiöön apujakkaraksi tai olohuoneeseen sohvapöydäksi. Visuaalisesti muotoilussa on tavoiteltu keveyttä tavanomaisesta saunakalusteiden muotoilusta poiketen.

 

EKATERIINA KARVANEN
Shuubox -kenkäkaappi, 2021
1040 x 400 x 530mm, Koivuvaneri, sävyöljy, lakka
Korkealaatuisesta koivuvanerista CNC-tekniikka hyödyntäen valmistettu avoin kaappi on alun perin suunniteltu helpottamaan kenkien säilytystä. Kaapin muotoilu antaa vapauden huonekalun asemoinnissa erilaisissa tiloissa ja se voi toimia myös esim. tilanjakajana, kun kaapit ovat asennettu päällekkäin. Ei muuta kuin puuta – kokoonpanossa ei ole käytetty ruuveja tai nauloja.


SAARA HAKAMAA
Puuryijy, 2021
170×70 cm, Koivuvaneri ja villalanka
Puuryijy on lämminhenkinen seinäelementti, joka yhdistelee vanhoja käsityöperinteitä ja puuta yhdeksi kokonaisuudeksi. Muodoiltaan ajattomat kehykset tarjoavat alustan, johon jokainen voi lisätä haluamansa värit ja kuvioinnin käsitöistä nauttien. Ryijyn ulkoasua voi ajan saatossa päivittää vaihtamalla ompeleita. Näin ryijy muuttaa muotoaan tilan ja tarpeen mukaan, aikaa kestäen, resursseja säästäen.

Vaatepuu, 2021
180×45, Koivu
Vaatepuu on valmistettu lumenkaatopaikalta löytyneestä koivunrungosta. Se on kasattu greenwood periaatteita hyödyntäen (tuorepuun työstö), perinteisiä puutyökaluja käyttäen.


KATJA RÄSÄNEN-RISU
Sipulipulloteline, 2020
200 x 200 x 320mm, Koivu ja metalli
Pyörivä teline ruoanlaitossa tarvittaville öljyille yms. Telineen päällä voi säilyttää esim. sipuleita. Tuote on saanut inspiraationsa omasta keittiöstäni, jossa on pienet säilytystilat.

Visapala -valaisin, 2021
300 x 300mm, Visakoivu, metallinen kierrätysvalaisin
Kiertotaloustuotteessa on käytetty pohjana vanhaa valaisin aihiota. Valaisimessa haluan tuoda esille visakoivun keveyttä sekä visaviilun läpikuultavuutta ja visassa luonnostaan valmiina olevia aukkojajoista valo pääsee helmeilemään kauniisti läpi.


HENRY IKKALA
Lonkero
2021 320×1600, koivu
Metsän pimeydessä voi olla mitä vain. Tuotteessa inspiroi kaupunki arkkitehtuuri ja metsän muodot. Värimaailma tulee metsän pimeydestä ja mielikuvituksen aiheuttamasta mielikuvasta jota pimeydessä saattaisi olla.


MARIA LAMPINEN
Ketunhäntä, 2021
185 x 400 mm, höyrytaivutettu koivu, koivuvaneri
Luonnossa auringonvalo siivilöityy kauniisti havupuiden oksista ja neulasista. Halusin luoda sen inspiroimana valaisimen, jonka muotokieli ja epäsuora valo ovat ammennettuja metsien ikivihreistä, ”ketunhännistä”. Tavoitetta uniikista tuotteesta tukee valmistustapana käytetty höyrytaivutus, joka on perinteinen puun työstömenetelmä.


IISA NIHTILÄ
Nemus puulaatat, 2021
1,5×1,5m, jäännösparketti
Konsepti vastuulliseen ja restoratiiviseen sisäpintojen rakentamiseen. Inspiraationa luonnon oma geometria ja puupintojen hyvää tekevät vaikutukset. Myös sisätiloissa voidaan kokea luontoyhteyttä ja sen eheyttävää vaikutusta. Restoratiivinen ajattelu johtaa myös tarpeeseen vaalia luontoa, joka on meille elintärkeä. Vietämme suurimman osan päivästä sisätiloissa. Restoratiiviset pinnat tiloissa joissa oleskelemme auttavat ihmistä voimaan paremmin.


BENJAMI HILJANEN
Einesvalaisin, 2021
Ø700mm x 300mm, aaltopahvi
Flat-back valaisinkonsepti-idea. Tuote, jossa yhdistyvät lisäarvon luominen näennäisen vaatimattomalle materiaalille ja käyttäjän osallistaminen tuotteen valmistusprosessiin. Kasaamiseen ei vaadita liimaa, tai mekaanisia kiinnittimiä, vaan kokonaisuus pysyy kasassa sellaisenaan.

Asetti, 2021
300 x 150mm, tervaleppä, pintakäsittely: sävytys + öljy
Ylijäämälepästä käsin veistetty asetti, jossa kourutaltan työstöjälki leikittelee valolla ja varjoilla.


ELISA LAITINEN
Lastenpalli , 2020
350 x 220 x 225mm, Koivu
Lasten tuotteille asetetut turvallisuusohjeet huomioiden suunniteltu apupalli.

Rimpula
Koivuvaneri
Rautakaupan jätelavalle heitetyistä roskapaloista suunniteltu muokattava hyllykokonaisuus neljällä hyllyllä. Suunnittelussa haluttu kiinnittää huomiota käyttökelpoisen jätteen minimoimiseen sekä tuotteen modulaarisuuteen. Hyllyt ovat irroitettavat, käytettävän hyllymäärän voi valita tarpeen mukaan ja ylösalaisin käännettynä erilainen hyllyvälien mitoitus. Hyllyä voidaan myös käyttää tilanjakajana. Suositellaan hyllyn lisätukemista esim. seinään kiinnittämistä.


VILLE LEVONEN
Kajaste, 2021
750 x 250mm, koivuvaneri
Valaisimen tarkoitus on jakaa tilaan eheää sekä rikkonaista halutulla kirkkaudella. Puumateriaalin taipuminen tuo valoon luonnollista eloa. Valmistusmenetelmänä on laserleikkaus.


ANTON SANDQVIST
Woodchipper -lainelauta, 2019
6’0”, mäntylautalattia, pähkinä, saarni, kirsikkapuu, korkki ja bioepoksi
Puinen lainelauta on rakenteeltaan ontto. Se on valmistettu lähes kokonaan kierrätysmateriaalista ja ylijäämätavarasta. Lauta on näyte siitä, kuinka paljon upeaa materiaalia heitetään pois. Se herättelee huomaamaan ylijäämän potentiaalin, kun kuuntelee puuta ja antaa materiaalin ohjata prosessia.
Lainelaudan puut ovat vanhaa mäntylattialautaa, pähkinä ja saarni taas ylijäämäkappaleita puusepän verstaalta. Kirsikkapuu on leikkuulaudasta ja korkki vanhasta ilmoitustaulusta. Laudan pinnoitteena on käytetty biopohjaista epoksihartsia, sekä lasikuitua.


BEDA HAANPERÄ
Muuttava uni, 2021
1400 x 2000mm, havuvaneri
Muuttuva uni on sänky, joka on tarkoitettu muuntautumaan ihmisen mukana missä ikinä hän asuukaan. Modulaarinen köysirakenne mahdollistaa sängyn koon muokattavuuden tarpeen mukaan. Tuote on saannut vaikutteita katedraalien holvikaarista, perinne- ja flat- back huonekaluista.


TONI STEDT
Halkio, 2021
475 X 385 X 385 mm, UPM Grada- vaneri, massiivikoivu ja teräs
Jakkarani on saanut innoituksensa uusista innovatiivista materiaaleista ja materiaalin hukan pienentämisestä muotoilun keinoin. Jakkaran muotokielessä jalkarakenne yhdistyy istuintasoon, jonka tukevuuden varmistaa yksi alapuolinen tukisarja. Istuimen läpi menevä halkeama mahdollistaa jakkaran pinottavuuden, josta samalla jakkara saa nimensä.


ULLA PÖNNI
Hull -kattovalaisin, 2021
Ø30 mm, pit. 900 mm, haapa
Valo ja varjo luo mielenkiintoa metsässä. Inspiraation lähteenä on puiden rungot, joihin aurinko paistaa jättäen osan rungosta varjoon. Valo on elämämme runko. Haapa materiaalina on tasasävyistä ja suoraa, joten sen yleisilme on rauhallinen, mikäli tuotteeseen haluaa enemmän näyttävyyttä, voi siihen vaikuttaa materiaalivalinnoilla.

Hull -lattiavalaisin, 2021
Ø 30 mm, pit. 900 mm, CWP -lankku
Valo ja varjo luo mielenkiintoa metsässä. Inspiraation lähteenä on puiden rungot, joihin aurinko paistaa jättäen osan rungosta varjoon. Valo on elämämme runko.


ATSO KURRI
Kuru -yölipasto, 2021
52 x 30 x 61cm, mänty
Kuru on pehmeälinjainen pieni yölipasto. Kuru on jääkauden kahden tunturin välliin muovautunut rauhan tyyssija. Kuru on luonteeltaan kuin tunturien välinen kuru, rauhallinen.


MIKAEL AARTO
Kokoontaittuva kirjoituspöytä, 2021
1330x750x600 mm, mänty
Akuutista tilanpuutteesta syntynyt sohvapöydän ja kirjoituspöydän fuusio.


 

Mitä on biotuotemuotoilu?

MUOTOILUA METSÄSTÄ, PUUSTA JA UUSIUTUVISTA MATERIAALEISTA

Biotuotemuotoilija suunnittelee tuotteita uusiutuvista luonnonmateriaaleista, kuten puusta ja puupohjaisista materiaaleista. Koulutuksessa yhdistyy perinteinen muotoilun ja materiaalituntemuksen tietotaito moderniin materiaali-, suunnittelu- ja valmistustaitoon kestävän elinkaariajattelun mukaisesti.

Sinusta tulee tuotemuotoilun rautainen ammattilainen, jolla on osaaminen ja ymmärrys uusiutuviin luonnonvaroihin pohjautuvista materiaaleista. Ymmärrät tuotteen koko elinkaaren materiaalin tuotannosta valmiiksi tuotteeksi ja kierrätykseen tai jatkokäyttöön asti.

Koulutus antaa sinulle hyvät edellytykset toimia suunnittelu- ja tuotekehitystehtävissä sekä kehittää kilpailukykyäsi ja osaamistasi muotoilun ammattialalla. Toimit tuotesuunnittelun osaajana monialaisissa ammattitiimeissä ja kansainvälisissä verkostoissa.