Pro Puu -galleriassa 5.-27.5.2021

EcoDesign

Tule ja näe millaista on uusi ekologisista lähtökohdista oleva muotoilu!
Ensimmäisen kerran on esillä esimerkkejä huonekaluihin ja sisutamiseen tarkoitetun tulevaisuuden sellukuitupohjaisen tekstiilin käytöstä.

Näyttely koostuu arvostettujen muotoilun ammattilaisten sekä nuorten suunnittelijalupausten näkemyksistä mm. etätyökalusteista, valaisimista, tuoleista ja uudesta sellukuitutekstiilin käytöstä. Näyttelyn töissä käytetyt materiaalit ovat eettisesti tuotettuja vastaten kaikilta osin kestävän kehityksen vaatimuksia.

Näyttelyssä mukana olevat työt ja tekijät: 

 

TAKANOJA/  Waltter Mahlberg, Muotoilun opiskelija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu/Muotoiluinstituutti | LAB-ammattikorkeakoulu 2018-

Takanoja on kokoontaittuva, korkeiden työpöytien kanssa käytettävä seisontatuki, joka tauottaa staattista seisomista ja helpottaa jalkojen väsymistä seisomatyöpisteellä työskenteltäessä.
Materiaalit: Sertifioitu suomalainen koivu, paperikangas, teräs, nahka


FOLDTABLE / Sari Anttonen, sisustusarkkitehti SIO, lehtori, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu/ Muotoiluinstituutti | LAB-ammattikorkeakoulu

FoldTable – työpiste, kun kotiin tarvitaan lisää työtila etätöitä tai etäkoulua varten. Se sopii eri-ikäisille käyttäjille, sen ulkonäköä voi personoida ja se mahtuu pieneen tilaan. Jäädessään lopulta tarpeettomaksi, se voidaan hävittää pahvinkeräyksessä.
Materiaalit: Aaltopahvi, pyörökepit mäntyä, kumirenkaat


KURKI / Sami Lahtinen, Teollinen -, UX- ja palvelumuotoilija, tutkija ja entinen pääluennoitsija
Taiteiden maisteri teollisessa ja strategisessa muotoilussa, Taiteiden ja Muotoilun yliopisto Helsinki UIAH (Aalto yliopisto) 1999.

Kurki-valaisin onsäädettävä puinen led-valaisin, jonka osat voidaan helposti vaihtaa ja kierrättää. Valaisimien puuosat ovat CNC-jyrsittyjä.
Design driverit: hyvä valaistus, energiatehokkuus (LED), minimaalinen materiaalien käyttö, digitaalinen valmistettavuus, minimalismi, leikkimielisyys ja kierrätettävyys.


ALVARI/ Maiju Räty, yhteiskuntatieteiden maisteri, valmistuva muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu/Muotoiluinstituutti | LAB-ammattikorkeakoulu

Vanerivalaisimen ajaton muotokieli, herkkä puumateriaali sekä nykyaikaiset numeerisen työstön menetelmät yhdistyvät valaisimessa ainutlaatuisella tavalla. Valaisimen ekologisuus näkyy niin muotoilussa, materiaalivalinnoissa, pakkautuvuudessa, kierrätettävyydessä, valmistusprosessissa kuin valonlähteen valinnassa.
Materiaalit: laserleikattu ohutviiluvanerista, flex-ohutviiluvanerista, pellavainen kangasjohto, LED-energiansäästölamppu


APUKAMU / Kaarle Holmberg, Sisustusarkkitehti SIO, sisustusarkkitehti, huonekalusuunnittelija, pääsuunnittelija,
lehtori sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu, , Taideteollinen Korkeakoulu 1988 – 1991 sekä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti 1986 – 2013

Apukamu on kotimaisesta koivusta valmistettu ergonominen etätyöskentelykaluste. Kamu-tuolin selkänojan viilupuristeesta valmistettu työtasovaunu on kevyt ja helposti vedettävissä istuinkalusteen eteen työtasoksi, jonka alapinta toimii säilytystasona.
Materiaalit: koivu, Osmocolor vaha, kierrätys materiaalista valmistettu tekstiili


LEATHER FOREVER  / Juulia Jämsä, Marketing and communications executive, Interior designer, Entrepeneur
Aalto Uninersity, School of Art, Design and Architecture, BA in design 2018-2021, Aalto Uninersity, School of Art, Design and Architecture, MA in Fashion, clothing and textile design 2021-

Leather Forever -ryijy on valmistettu huonekalujen valmistuksen yhteydessä syntyvästä ylijäämänahasta. Nahkaa ei voida kierrättää ja on hurjaa kuinka näin ainutlaatuista materiaalia päätyy niin suuria määriä jätteeksi.
Materiaalit: ylijäämänahka, puuvillainen kalalanka


JATKO / Tapio Anttila, Sisustusarkkitehti ja suunnittelija

Työskentely kodeissa on uusi normaali. Haasteena ovat tilankäytölliset ongelmat, ergonomia ja työpisteiden soveltuvuus visuaalisesti kotimiljööseen. Nämä kaikki olisi ratkaistava tasapainoisesti ja vastuullisesti yhdessä kalusteessa.
Materiaalit: tammi


KIIKKU / Nellia Honkanen, Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu/Muotoiluinstituutti | LAB-ammattikorkeakoulu 2018-
Sisustusarkkitehti harjoittelija, Studio Joanna Laajisto, 2021

Kiikku on uudenlainen kokoontaitettava keinutuoli, lähinnä ulkokäyttöön. Istuin muotoutuu istujalle sopivaksi ja jalakset keinuttavat miellyttävästi ilman kaatumisen tunnetta.
Materiaalit: Sertifioitu koivu ja mänty, istuintyynyjen kangas: Spinnova©-kuitu


JOKAPAIKAN-TUOLI 2021 / Yrjö Kukkapuro
YRJÖ KUKKAPURO X SPINNOVA©

Muotoilija Yrjö Kukkapurolla on pitkä historia yhteistyössä EcoDesign-näyttelysarjan kuraattorina, mentorina sekä osanottajana. Kukkapuron suunnittelun keskeiset arvot, kestävyys, ekologisuus ja ergonomia, istuvat hyvin myös EcoDesignin tematiikkaan. EcoDesign demo-tuoli on tehty Lahti Green Design Weekin näyttelyä varten.
Materiaalit:  koivu, ohutvaneri, Osmocolor-vaha, metalliset sideosat, kierrätetty vaahtomuovi, Spinnova©-verhoilukangas


UURNA / Saara Renvall, TaM

Kokopuinen uurna, jossa tavoittelin ekologisuuden ja kotimaisuuden lisäksi valmistuksellisesti ketterää vaihtoehtoa, tinkimättä esteettisestä lopputuloksesta. Eleetön sekä ajaton, ilman sukupuoleen tai vakaumukseen liittyvää vahvaa viitettä tai symboliikkaa.
Materiaalit: pintakäsittelemätön mänty ja saarni sekä puuvillanaru.


POLO -SATULATUOLI / Juri Karinen, BA Design, Institute of Design Lahti, MA Design, Royal College of Art, London UK, Founder and partner of Nomal Design Oy

”Istuminen tappaa” slogan lienee tarkoituksellinen ylilyönti, mutta työympäristössä on herätty passiivisen istumisen haittoihin. Viime vuosina onkin ilmestynyt paljon uusia tuoleja tukemaan aktiivista istumista. Nämä tuolit, tai ”seisomisavut” ovat kuitenkin usein toimistokaluste- tai apuvälinehenkisiä.
Materiaalit:  koivu, kierrätettyä PET-huopa, kierrätyskangasta


LAMBERG TYÖPÖYTÄ / Jonas Hakaniemi, Muotoilija (AMK), Lahden muotoiluinstituutti

Pieniin tiloihin tarkoitettu työpöytä , jonka jalat kulkevat mukana pöydän sisällä. Jalkojen kiinnitys magneetilla, ei muita metalliosia. Kantokahva mukana.  Helppo kasata ja kuljettaa.
Materiaalit: Koivu, vaha, magneettikiinnikkeet


PIILO – SHELTER / Inni Pärnänen & Marianne Huotari

Private Space on kooltaan ja muodoltaan muunneltavissa oleva tilanjakaja, jolla voi luoda yksityisen rauhallisen tilan, työpaikalle tai kotiin. Tilanjakaja koostuu loputtomasti yhdistettävistä skaalattavista osista, jotka muodostavat geometrisen kuvion.
Materiaalit: koivuvaneri


AUKEAMA / Helmi Liikanen, tekstiilisuunittelija

Tekstiilimaalaus muodostuu maalatuista väripinnoista, joiden päällemenokohdissa syntyy uusia värisävyjä. Teoksen abstrakti muotokieli mukailee kirjan aukeamaa, visualisoiden ajatusta uuden sivun kääntämisestä tai taitekohdasta. Tekstiilimaalaus on toteutettu 100% Ioncell-kuidusta valmistetulle kankaalle.
Materiaalit: Ioncell-kangas


KAPENEVA / Hannu Kähönen, teollinen muotoilija, opetteja Taideteollinen korkeakoulu

Kapeneva on monikäyttökaluste, joka toimii istuimena ja pystyyn käännettynä apupöytänä tai tarjoilutasona sängynsivussa. Kapenevan geometrinen muoto mahdollistaa mielenkiintoisten kokonaisuuksien toteuttamisen myös julkisiin ympäristöihin kuten näyttely- ja aulatiloihin.
Materiaalit: saarni, koivu, vaha


ILMATAR, KUUTAR ja AALLOTAR / Elina Helenius, Tekstiilitaiteilija TaM

Sisustuskankaiden prototyyppejä kotimaisesta Spinnova®-kuidusta ja sertifioidusta eurooppalaisesta Master of Linen pellavasta. Kankaissa on tutkittu Spinnova®-kuidun ja pellavan yhdisteltävyyttä ja toimivuutta kudotun kankaan sidoksellisissa rakenteissa. Kankaat on kudottu Lapuan Kankureiden kutomolla.
Materiaalit: Spinnova®-kuitu ja Master of Linen pellava


ETÄTYÖPISTE / Harri Kalliomäki, Lehtori, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu, Muotoiluinstituutti | LAB-ammattikorkeakoulu

Kotiympäristöön suunniteltu etätyöpiste sisältää korkeussäädettävät työskentelytason ja ergonomisen jakkaran. Työtaso on purettavissa osiin helpomman kuljettavuuden ja huollettavuuden vuoksi.
Materiaalit: massiivipuu (tammi, koivu ja saarni), kuultovärit


PAUSE / Mikko Paakkanen, huonekalusuunnittelija, opettaja, puualan artenomi

Pause-yöpöytä on valmistettu kotimaisesta koivusta ja pintakäsitelty öljyvahaseoksella. Rakenne on suunniteltu siten, että jokainen komponentti on mahdollista irrottaa ja huoltaa. Valon lähteenä toimivat Led-nauhat, joiden energian kulutus on pieni ja käyttöikä pitkä.
Materiaalit:
koivu, öljyvaha, led-nauha


KUMPARE-TUOLI / Hemmo Honkonen, valmistuva sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija (MA), Aalto Yo, kalustemuotoilijaksi (BA) Carl Malmsten Furniture Studies, soitinrakentaja-artesaaniksi Ikata

Kumpare-tuolin teksturoidut istuin- ja selkänojapinnat on saatu aikaan patentoitua kohokuviointimenetelmää käyttäen. Tuolissa käytetty tekniikka, kuvio ja materiaalivalinta ovat pitkän ja kokeellisen tutkimustyön tulosta. Menetelmä mahdollistaa puisten pintojen helpon ja kustannustehokkaan teksturoinnin joka puolestaan avaa uusia sovellutuksia ja käyttömahdollisuuksia puulle materiaalina.
Materiaalit: Tervaleppä, puuöljy


 

Näyttely on osa Lahti Green Design Week -tapahtumaa.
Yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu, Spinnova Oy, PEFC-Suomi ja tuottajana EcoDesign Team.

Mikä on Ecodesign?

EcoDesign -näyttely on vuosittain järjestettävä kutsunäyttely, joka esittelee nimensä mukaisesti ekologista muotoilua. Näyttelyn teemat vaihtuvat, mutta pääpaino on huonekaluissa, sisustuksessa ja asumiseen liittyvissä aiheissa. Näyttelykonseptin mukaisesti kutsutut suunnittelijat lähettävät teemaan liittyvät tuote-ehdotukset, joista tuomaristo valitsee mukaan osan. 

Näyttelyissä esillä olleet työt ovat uniikkeja, näyttelyä varten suunniteltuja ratkaisuja tai hahmomalleja. Suunnittelijat ovat arvioineet jokaisessa näyttelyssä työnsä ekoanalyysin avulla, jonka kriteereinä ovat: Ennakointi ja suunnittelu / Materiaalivalinnat / Valmistusprosessi / Pakkaus ja logistiikka / Käyttö, kestävyys ja huolettavuus / Kierrätettävyys

Näyttelyn jälkeen osa töistä päätyy tuotantoon joko sellaisenaan tai jatkokehityksen kautta. Suunnittelijoille osallistuminen näyttelyyn on aina ollut ilmaista. Tämä on tärkeää, koska sen myötä mukaan ovat voineet osallistua myös alan innovatiiviset opiskelijat.

Näyttely on avoinna yleisölle 5.-27.5.2021, vapaa pääsy
Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-14
Tervetuloa!